Çalışma Süreleri Haftalık mı yoksa Aylık mı Hesaplanır.
Sağlık Bakanlığı’da yürürlükte olan TİS ‘de ve yürürlüte olan 4857 İş kanunu kapsamında işçilerin haftalık Çalışma süresi işçinin çalıştığı işte geçirdiği süredir. Normal çalışma süresi, haftada en çok 45 saattir, İş Kanununda açısından belirlenen kırk beş saatlik süre nisbi emredici bir hükümdür. aksi kararlaştırılmadıkça, haftalık çalışma süresi, haftanın çalışılan günlerine eşit olarak dağıtılır. 45 saatlik süre, iş sözleşmesi ya da toplu iş sözleşmeleri ile işçi lehine daha azaltılabileceği gibi (örneğin 42 saat) buna karşılık haftalık normal çalışma süresinin üzerinde (örneğin 55 saat) belirlenemeyecektir.
tarafların yazılı anlaşması ile haftalık normal çalışma süresi, işyerinde haftanın çalışılan günlerine günde on bir (11) saati aşmamak koşuluyla farklı şekilde dağıtılabilir. Bu halde, yoğunlaştırılmış iş haftası veya haftalarından sonraki dönemde işçinin daha az sürelerle çalıştırılması suretiyle, toplam çalışma süresi, çalışması gereken toplam normal süreyi geçmeyecek şekilde denkleştirilir. Denkleştirme iki aylık süre içinde tamamlanacak, bu süre toplu iş sözleşmeleri ile dört aya kadar artırılabilecektir.
Denkleştirme uygulanan işyerlerinde, en fazla kırk beş saat olabilen haftalık normal çalışma süresinin, haftanın çalışılan günlerine farklı şekilde dağıtılması durumunda, örneğin, o işyerinde bir haftada altı gün çalışılıyorsa, bir işçi bir haftada en çok altmış (10×6=60) saat çalıştırılabilecektir. Buna göre bir işyerinde, bir haftada toplam altmış saat çalışılmış ise, işçinin daha sonraki üç hafta boyunca haftada kırk saat çalıştırılması suretiyle, haftalık ortalama çalışma süresi (60+40+40+40=180, 180/4=45), en fazla kırk beş saat olabilen haftalık normal çalışma süresini aşmayarak, denkleştirme uygulaması gerçekleştirilmiş olacaktır.