ÜCRETLİ SOSYAL İZİNLER

İşçinin bakmakla yükümlü olduğu veya işçi refakat etmediği takdirde hayatı tehlikeye girecek ana, baba, eş ve çocukları ile kardeşlerinden birinin ağır bir kaza geçirmesi veya tedavisi uzun süren bir hastalığının bulunması hâllerinde, bu hâllerin sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi şartıyla, üç aya kadar ücretli izin verilir. Gerektiğinde bu süre bir katma kadar uzatılır.

İşçiye eşini, çocuğunu, anne veya babasını hastaneye götürmek için bir takvim yılında 5 güne kadar ücretli izin verilir.

İşçilerin ana, baba, eş, çocuklarından birinin doktor raporuyla belgelemek kaydıyla refakat gerektirecek hastalık halinde, işçiye bir takvim yılında 3 aya kadar ücretli refakat izni idarenin onayı ile verilebilir. Durumun devamı halinde bu süre 3 ay kadar daha uzatılabilir. 5 günlük süre için tek hekim raporu, 3 aylık süreler için en az 3 hekim imzalı raporun olması gereklidir.

Yangın, deprem, su baskını ve benzeri felaketlerde kazaya uğrayanlara durumunu belgelendirmek kaydıyla 10 gün,

Evlenen işçilere yazılı isteği üzerine 7 gün, Çocuğu evlenen işçilere yazılı isteği üzerine 7 gün,

Eşi doğum yapan işçiye 7 gün,

İşçinin ve eşinin anne, baba, eş ve kardeşiyle çocukların, kayın valide ve kayın babanın ölümü halinde 7 gün izin verilir.

Tüm kadın işçilere 8 Mart’ta veya tüm engelli işçilere 3 Aralık Dünya Engelliler gününde kurum içindeki etkinliklerine katılmak üzere işlerini aksatmayacak şekilde ücretli saatlik izinli verilir.

Röntgen mahalli olarak tecrit edilen yerlerle, radyum ve radyoterapi hizmetlerinde çalışan kadın işçiler, hamileliğini tespit eden doktor raporu ibrazı tarihinden itibaren hamileliği süresince branşlarına yakın başka bir işte çalıştırılır.

Doğum yapan kadın işçilere doğumdan itibaren 6 aya kadar öğleden önce 1,5 saat, öğleden sonra 1,5 saat olmak üzere günde 3 saat, 6 aydan bir yıla kadar öğleden önce 1 saat öğleden sonra 1 saat olmak üzere günde 2 saat emzirme izni verilir. Bu izinler istenirse günlük topluca kullanılabilir.

Hamile işçilere; SGK mevzuatına göre doğum öncesi 8 hafta, doğum sonrası 8 hafta olarak verilen raporlu süreler için ödenen iş göremezlik ödenekleri, işverence tamamı iblağ edilir. Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılamayacak sekiz haftalık süreye iki hafta süre eklenir. Ancak sağlık durumu uygun olduğu takdirde, doktorun onayı ile kadın işçi isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, kadın işçinin çalıştığı süreler doğum sonrası sürelere eklenir. Bu gibilere talepleri halinde doğum sonrası ücretli izinlerinin bitiminden itibaren 1 yıla kadar ücretsiz izin verilir. 1 yıl ile 2 yıl arasındaki ücretsiz izin talepleri idarenin onayına bağlıdır.